Kırklareli Valiliği
Kırklareli Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Kırklareli Valiliği
Kırklareli Valiliği

TOPRAKSIZ VEYA YETERLİ TOPRAĞI OLMAYAN ÇİFTÇİLERE KİRALAMA

09 Ekim 2020
TOPRAKSIZ VEYA YETERLİ TOPRAĞI OLMAYAN ÇİFTÇİLERE KİRALAMA

Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Hazine taşınmazlarının topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanması işlemlerinin yürütülmesi amacıyla 400 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği yürürlüğe konulmuştur. Böylece ülkemizdeki tarımsal üretimin arttırılması, tarım sektörünün desteklenmesi ve çiftçilerimizin teşvik edilmesi hedeflenmektedir. Peki bu kapsamda kiralama işlemleri nasıl yürütülecek?

Topraksız çiftçi: Kiralama konusu Hazineye ait tarım arazisinin bulunduğu il sınırları içerisinde kendisinin ve eşinin toprağı olmayan çiftçi
Yeterli toprağı olmayan çiftçi: Kiralama konusu Hazineye ait tarım arazisinin bulunduğu il sınırları içerisinde kendisinin ve eşinin 60 dönümden daha az toprağı olan çiftçi

İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan ve tarımsal üretim yapılabilecek Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler bu kapsamda kiraya verilebilir.

Kiraya verilebilecek Hazine taşınmazları, re’sen veya talep üzerine İdarece belirlenir.

Taşınmazın bulunduğu;
a) Köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde/mahallede ikamet eden,
b) Köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olmamakla birlikte en az üç yıl süreyle o köyde/mahallede ikamet eden,
c) Köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olan ancak o köyde/mahallede ikamet etmeyen,
topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçiler başvuru yapabilir.

Kiralama süresi: 10 yıl

Kira Bedeli: İlk yıl kira bedeli; taşınmazın rayiç bedelinin yüzde birbuçuğudur. Peşin olarak veya dörtte biri peşin, kalanı üçer aylık dönemler hâlinde üç eşit taksitle ödenebilir. Müteakip yıllar kira bedelleri, Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları Endeksi (Tarım ÜFE - oniki aylık ortalamalara göre yüzde değişim) oranında artırılır.

Kiracıların Belirlenmesi: Her başvuru sahibi için; nüfus kaydı, ikamet, arazi varlığı, medeni durumu ve aile nüfusu bilgileri kontrol edilmek suretiyle incelenerek başvuru sahibine ilişkin puanlama işlemi yapılır ve en yüksek puanı alandan başlamak üzere başvuru sahipleri sıralanır. İlan edilen Hazineye ait tarım arazilerinin kime kiraya verileceği en yüksek puanı alandan başlamak üzere kura çekimi yapılarak belirlenir.

KİRALAMA REHBERİNE ERİŞİM İÇİN TIKLAYINIZ

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır