17/12/2013 tarihinde Bakanlığımızdan "Geçici Faaliyet Belgesi"ni alarak faaliyete geçen "Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi"nin çalışmaları, İl Müdürümüz Emre KALAYCI ve ilgili teknik personel tarafından 19/02/2014 tarihinde yerinde incelenmiştir.
Tesis yetkilileri, İlimizdeki sağlık kuruluşları ve işletmelerden açığa çıkan ve insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden tabbi atıkların lisanslı "Tıbbi Atık Taşıma Araçları" ile taşınarak, lisanslı "Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi"nde evsel atık haline dönüştürüldüğü bilgisini vermişlerdir.
Evrsel atık haline dönüştürülmek suretiyle tüm tehlikelilik özelliği kaybolan tıbbi atıkların, sterilizasyon işlemleri sırasında vakumlama yapılmak suretiyle uygun sıcaklıkta sterilizasyon işleminin gerçekleştiği, bu sayede enerji tasarrufu sağlandığı, böylece çevrenin korunmasına katkıda bulunulduğu ifade edilmiştir.
Ayrıca, tesiste sterilizasyon işlemine tabi tutulan enfeksiyoz atıkların zararsız hale getirilip getirilmediği, hem kimyasal, hem de biyolojik indikatörler kullanılarak test edilmektedir. Bu çift kontrol mekanizması sayesinde tıbbi atıkların sterilize edilip edilmediği konusunda tüm tereddütler ortadan kalkmaktadır. Bu kontrollere ilave olarak, altı ayda bir Çevre Denetim Yönetmeliği hükümlerine göre yaptırılacak testler ile yapılan sterilizasyon işleminin gerçeliği kontrol edilecek olup, analiz için gerekli numune, analizi yapacak laboratuvar tarafından Valiliğimizin (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) gözetiminde alınacak ve analiz sonuçları Bakanlığımıza da sunulacaktır.
Bu şekliyle, daha önceki süreçte başka illere gönderilmek zorunda kalınan söz konusu atıkların İlimiz içinde bertarafı sağlanmış olacaktır.