Sıfır Atık Projesi nasıl başladı, nasıl devam ediyor?
Sayın Cumhurbaşkanımızın Refikaları Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde 2017 yılında, çevre konularında farkındalığı artırmak, sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak atıkları kontrol altına alabilmek üzere başlatılan “Sıfır Atık” projesiyle 2035 yılında, geri dönüştürülebilir tüm atıkların geri dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Proje kapsamında 2018 yılında Sıfır Atık Bilgi Sistemi kurulmuş. Aynı yıl Çevre Kanunda plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, geri kazanım katılım payı uygulaması, sıfır atık yönetim sistemlerinin yaygınlaştırılması, depozito-iade sistemine yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Onbirinci Kalkınma Planı ile sıfır atık ülke politikamız haline gelmiştir.2019 yılında Sıfır Atık Yönetmeliği ve Sıfır Atık Yönetim Sistemi Uygulama Klavuzları yayınlanmıştır. 2020 yılında Çevre Ajansı kurulmuştur. 2021 yılında Türkiye Yeşil Mutabakat Eylem Planı ve Atık Getirme Merkezlerinin Kurulması ve İşletilmesi İle Sıfır Atık Uygulamalarına İlişkin Usul Ve Esaslar yayınlanmıştır. 2022 Orta ve Uzun Vadeli Programa sıfır atık dahil edilmiştir ve İklim Değişikliği Başkanlığı kurumuştur. 2022 yılında Atık Toplayıcıları Genelgesi yayımlanmıştır.
Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma planları kapsamında 2022 Yılında Birleşmiş Milletler'e sunmuş olduğu 'Sıfır Atık' kararı Genel Kurulda kabul edildi.105 ülkenin destek verdiği bu karar sonucunda her yıl 30 Mart günü 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' olarak tüm dünyada kutlanmaktadır.
İl Müdürlüğümüzce Sıfır Atık Yönetimi konusunda çalışmalarımız devam etmekte olup, İlimizde 929 adet Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi düzenlenmiştir.
Sıfır atık nedir?
Döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını desteklemektedir. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunmaktadır.
Döngüsel ekonomi üç ilkeye dayanmaktadır:
Döngüsel ekonominin aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi avantajı vardır:
Kısaca döngüsel ekonomi uygulamaları şu şekilde sıralanabilir:
Daha mavi, daha yeşil, daha temiz bir dünya için atıklarımızı kaynağında ayrıştıralım, geri dönüşümlü malzemeler kullanalım ve kullanımını teşvik edelim, tüketim alışkanlıklarımızı azaltalım, çöplerimizi doğaya atmayalım, canlı yaşam alanlarını tahrip etmeyelim, çevre dostu ürünler kullanmaya çalışalım.
HER GÜNÜMÜZ SIFIR ATIK GÜNÜ OLSUN!